Det nya sättet att kommunicera handlar inte längre om telefonsamtal och SMS i första hand, utan nu pratar vi med varandra via internet tack vare appar som Messenger, Skype, WhatsApp och Instagram. Utöver att vi kommer i kontakt med vänner och bekanta kan vi även följa kändisar eller intressanta personer via de nya sociala nätverken, samtidigt som det har blivit enklare än någonsin att komma i kontakt med nya personer.

I denna text fördjupar vi oss i kommunikationsmedlen som dominerar vårt digitala samhälle, men ger även lite mer grundläggande information om samtliga för att du som läsare ska få en bättre överblick.

E-post

Det kommer förmodligen inte som en överraskning att mejl ligger högst i vår lista, men det beror helt enkelt på att det används dagligen av oss svenskar inom arbetet, personlig kommunikation och när du behöver komma i kontakt med myndigheter.

Idag hittar du även live chattar hos de flesta företag som tillåter omedelbar kommunikation med kundtjänsten, men för att ge dig lite bakgrund till e-post så skickades det första meddelandet redan 1971 via ARPANET som var en tidig föregångare till internet.

Begreppet E-post härsammar från elektrisk post, något som även kallas för e-brev, e-mail eller mejl i det svenska språket. Att skicka e-postmeddelanden sker via nätverksprotokollet SMTP, IMAP och POP som använder olika servrar för att läsa av innehållet innan de hamnar i din inkorg. Du kan även skicka krypterade meddelanden via e-post om du och mottagaren använder så kallade PGP-nycklar.

Sociala medier

Denna kategori av kommunikation ger dig möjlighet att ringa eller skicka meddelanden i realtid, men även via flera olika sociala nätverk som Facebook, Instagram, Whatsapp, Snapchat och så vidare. Alla av dem skiljer sig åt på vissa punkter – men de fyller ändå samma funktion vilket i grunden handlar om de sociala aspekterna som gör internet till en plats där människor kan byta idéer, tankar och funderingar.

En av de största nackdelarna med dessa medier är att du behöver ha ett konto hos respektive plattform innan du kan kommunicera med andra användare. De har även fått kritik för att sälja användarnas information för att skapa skräddarsydda annonser i flödet.

Dejtingappar

Att dejta på nätet tillhör också en del av vår vardagskommunikation, något som erbjuds via Tinder, Happn, Mötesplatsen, Match och flera andra appar som kan användas via din dator eller bärbara enheter. Precis som med sociala medier kan du kontakta någon du är intresserad av och skicka iväg ett meddelande eller en ”like” så att mottagaren ser det.

Krypterade meddelandeappar

Om du har hemligheter du inte vill dela med dig av, eller om du helt enkelt värnar om integriteten när du navigerar på nätet finns det program och appar även för detta ändamål. En av de mest populära heter Signal, men du kan även kryptera innehållet med andra alternativ som Whatsapp, Viber och Telegram. Varför dessa används i dagsläget beror på flera anledningar, men främst för att behålla säkerheten som till viss del urholkas med mer traditionella nätbaserade meddelanden.

Det hör även till vanligheterna att användare i länder som inte är lika demokratiska som Sverige använder sig av dessa program för att tala ostört och utan risk för förföljelser.