Då världen blir mer uppkopplad sker det också en digital revolution i många av de fattigaste länderna, något som uppmärksammades redan år 2002 av en FN-rapport som tittade på hur många som hade tillgång till nätbaserade tjänster i Afrika. Generalsekreteraren för FN under den tiden hette Kofi Annan och han sa redan då att kommunikationsteknologi var ett sätt att ta sig ur fattigdomen för många människor, men även en möjlighet för många länder att röra sig mot den globala marknaden.
I denna artikel ska vi titta lite mer på hur nätets framväxt har påverkat några av de mer underutvecklade länderna, men också hur tillgången till internet skapar möjligheter till ett drägligare liv.
Hastigheterna är ett stort problem i fattiga länder
Även om internet är väldigt utspritt finns det många länder som fortfarande använder 2G-anslutningar och gamla mobiltelefoner för att surfa, något som gör det krångligt och segt att hålla kontakten via moderna sociala medier som sällan testas för så pass dåliga anslutningar.
Företaget Ookla som driver den populära tjänsten Speedtest har sammanställt en lista på medelhastigheter för olika länder världen över, något som ger en skrämmande bild av hur stora skillnaderna fortfarande är.
För att se några exempel kan du ta en titt här nedan:
- Turkmenistan (3,4 Mbit)
- Yemen (4,25 Mbit)
- Algeriet (4,81 Mbit)
- Sudan (7,26 Mbit)
Om vi istället tittar på mobila anslutningar ser det lite bättre ut, men det är fortfarande betydligt segare än vad vi är vana vid i Sverige:
- Uzbekistan (13,54 Mbit)
- Bangladesh (10,76 Mbit)
- Irak (12,25 Mbit)
- Palestina (7,71 Mbit)
Framtidsmöjligheterna goda trots låga hastigheter i nuläget
Även om det går segare med utvecklingen i vissa länder är det däremot bara en tidsfråga innan 4G-näten byggs ut och fiberanslutningar tillkommer. Dels beror det på att tillgången blir större, men även att nysatsningar som Starlink skapad av Elon Musk ska kunna erbjuda höghastighetsbredband i områden där det saknas basstationer eller telefonledningar.
Några nya lösningar som är på gång hittar du nedan:
- Internetkiosker i Indien har skapats åt fattiga människor så att de kan surfa
- Starlink satelliter utvecklas av SpaceX för att erbjuda brebdand världen över
- En nysatsning av världsbanken som kallas för ”Broadband for All” planerar att erbjuda internet för samtliga människor i Afrika år 2030
Varför är hastighet så viktigt?
Anledningarna varierar, men för att kunna ringa högupplösta samtal utan fördröjning krävs en stabil och snabb internetuppkoppling. Du behöver också högre hastigheter för bättre bildkvalitet när du tittar på Netflix eller YouTube, samt att uppladdningar av material också kräver en snabb uppkoppling för att undvika långa väntetider.
Kritiska arbetsuppgifter kan dessutom påverkas av låga hastigheter och det är även därför som den nya standarden för internet ligger runt 100Mbit för bredband i hemmet. Genom att granska hastigheterna i listorna ovan märks det dock med all tydlighet att många länder inte ens är i närheten av dessa, något som givetvis gör det svårare för dem att hänga med i utvecklingen på nätet.
En ytterligare aspekt i det hela är själva latensen som spelar en avgörande roll för Esport, betting och andra marknader, något som ofta är ett problem i fattigare länder som har sämre uppkopplingar, men även för att de har mindre kapacitet över atlanten och stilla havet via kablarna som binder kontinenterna samman.