Om du tänker på dina enheter i hemmet märker du snabbt att de allra flesta av dem är uppkopplade till internet, något som beror helt och hållet på den mobila boomen som pågår i samhället. De flesta av oss äger en surfplatta eller smartphone, men vi använder dem dessutom kontinuerligt i vår vardag vilket gör oss mer uppkopplade än någonsin.

Varför mobila enheter börjat ersätta de stationära beror på flera anledningar, men framförallt då de är smidigare att ha med sig. I denna artikel ska vi djupdyka lite i några andra skäl till den mobila revolutionen, men också ge dig lite grundläggande information i hur de trådlösa nätverken blivit snabbare de senaste åren.

4G, 5G och WiFi

De flesta av oss använder 4G i mobilen vilket gör enheten snabb att surfa med, men du kan också ladda ned filer eller göra om din smartphone till en hotspot som delar ut anslutningen till andra. Med 4G-teknologin uppnår vi tillräckligt höga hastigheter för att göra det mesta på nätet, till exempel videotittande, spel och shopping, samt myndighetsärenden och e-legitimeringar.

Standarden idag domineras av 4G-nätet, men inom kort kommer 5G att ta över då den erbjuder ännu snabbare hastigheter och stabilare master som inte blir överbelastade under vissa tidpunkter på dygnet.

Om du har en mobiltelefon använder du däremot oftast en trådlös anslutning för att spara på din surf, något som möjliggörs via WiFi. Detta är ett ytterligare protokoll som möjliggör anslutningar till internet via din router genom att använda luftburna signaler, något som endast blivit snabbare de senaste åren tack vare nya protokoll som WiFi6.

Nya smartphones med ännu mer kraft

De allra senaste mobiltelefonerna har flera processorer för en mer strömlinjeformad upplevelse, men även en större mängd RAM-minne för att du ska kunna använda flera appar samtidigt. Ett ytterligare område som sett många förbättringar är lagringskapaciteten som bara förbättras för varje ny modell som släpps, samtidigt som batteritiden också blir mer effektiv tack vare de nya varianterna.

Några exempel på helt nya smartphones hittar du nedan:

  • Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
  • Apple iPhone 12
  • Xiami Mi 11
  • Sony Xperia 5 II
  • Huawei P40

Det som gör dessa modeller så eftertraktade är egenskaper som mobilkameror upp till 100 megapixlar, vattentålighet, batterikapacitet upp till 5000 mAh, samt att de är redo för de nya 5G-abonnemangen.

Ett mobiloptimerat internet

Det finns knappt några sajter som struntar i mobiloptimering idag, mycket tack vare sökmotorjättar som Google. De ställer krav på att hemsidorna måste vara anpassade för alla slags enheter för att sidan ska synas bättre vid sökningar, något som i princip tvingar dem som driver e-handel eller andra populära sajter att skapa optimerade hemsidor.

Du märker också snabbt att det numera finns en app för det mesta, vare sig det gäller dejting, matbeställningar, biobiljetter eller flygbokningar. Vår värld blir mer ansluten hela tiden och en stor del av detta beror på de mobila enheterna som möjliggör en smidigare vardag för oss användare.

Utvecklingen som sker med snabbare och mer effektiva smartphones och surfplattor är dessutom en industri som växer snabbare än någonsin. I Sverige är vi mer än redo för de nya 5G-anslutningarna redan nu, men vi använder oss också av blixtsnabba Wifi-uppkopplingar i hemmet som möjliggör strömmande media utan dröjsmål.