Det digitala leklandet har inneburit flera nya innovationer som mobilspel, spel i webbläsaren, sociala medier och chattar, men även renodlade datorspel som barn och ungdomar ofta spenderar flera timmar om dagen med.

I denna artikel ska vi ta en lite närmare titt på några av de mest kända spelen som dominerar nätet, men även ge dig lite information om samtliga titlar och försöka sätta fingret på anledningarna som gör dem så attraktiva.

Fortnite

Detta spel släpptes redan 2017 och har sedan början varit helt gratis att spela, förutsatt att du inte vill betala för kosmetiska uppgraderingar och så kallade skins till dina karaktärer. Spelet är även väldigt likt PUBG som baseras på en stor karta där flera spelare möts i en slags ”Battle Royale” för att se vem som är herren på täppan.

I detta spel kan du även skapa olika byggnader som hinder när dina motståndare är ute efter dig, samt att den erbjuder crossplay mellan Windows, Mac, Xbox och Playstation. Du kan även ladda ned det till iOS, samt som beta till Android vilket innebär att den nu täcker alla olika enheter och konsoler du kan tänka dig.

Epic Games som skapat titeln är en van veteran bland datorspel då de publicerade spelet Unreal redan 1998. Det var dessutom världens första FPS-spel som tillverkades med hjälp av spelmotorn med samma namn som blivit standard i flera av dagens moderna förstapersonsskjutare.

Minecraft

Många ungdomar spenderar timmar i spelet Minecraft genom att skapa egna världar med hjälp av olika ”block” som används för byggnaderna. Du hittar även varelser som du kan bekämpa, eller så kan du syssla med gruvdrift och skapa verktyg som underlättar byggnadsarbetet ytterligare.

Det som spelet är mest känd för är den öppna världen där hela området är en slags sandlåda där du kan skapa allt från grunden. Idag finns det även många olika tillägg som lägger till extra innehåll, samt att spelet fungerar på nästa alla tänkbara plattformar.

Minecraft är däremot inte gratis, men den har redan passerat 100 miljoner sålda exemplar vilket är tämligen imponerande för ett indiespel som utvecklades av en enda person. Skaparen heter Markus Persson och han sålde senare spelet vidare till Microsoft.

Pokemon GO

Detta spel är verkligen unikt då den fungerar som en slags förstärkt verklighet av din omgivning. Du som spelare ger dig ut i naturen eller städer för att leta efter Pokemon figurer som dyker upp på skärmen beroende på var du befinner dig geografiskt, sedan kan du samla och träna upp dina karaktärer för att slutligen slåss mot ännu starkare pokemons i din närhet.

Spelet erbjuder även flerspelarlägen där många kan delta samtidigt för att försöka besegra de starkaste bossarna. För att göra det enkelt för användarna har tillverkaren Niantic skapat ett armband som heter Pokemon Go Plus som använder sig av Bluetooth för att informera bäraren när en Pokemon befinner sig i närheten.

De som köper Pokemon Go kan spela både med iOS och Android, samt att den även har prisats för att förbättra den psykiska och fysiska hälsan hos många spelare som lider av depression. Detta då det blir enklare att interagera med andra människor ute i verkligheten, trots att man deltar i en virtuell spelvärld.