Myndigheten för press, radio och tv har nyligen gjort en analys av svenskarnas mediekonsumtion där du kan se en tydlig trend mot en mer digital vardag. Det beror främst på att medierna erbjuds på plattformar som kräver en internetuppkoppling, men även för att papperstidningar har fasats ut mer och mer.

Denna artikel bygger delvis på underlag från rapporten från 2019 och 2020 där siffrorna också pekar på stora skillnader bland ungdomar och äldre när det gäller att konsumera nyheter. Då de unga överger radioprogram och skiftar fokus mot poddar stannar äldre kvar vid radiostationerna, något som också pekar på tydliga digitala klyftor bland oss svenskar beroende på åldersgrupp.

Genomsnittlig daglig användningstid

Under 2019 genomförde Nordicom en undersökning som visade att den dagliga användningen av medier i alla åldrar uppgick till 6 timmar, men även att det fanns stora skillnader bland åldersgrupperna.

De som var mellan 15 till 24 år spenderade i snitt 471 minuter om dagen till medier medan 65 till 79 åringar endast använde 384 minuter. Skillnaderna på vilka slags medier som konsumerades var också stor då tryckta morgontidningar lästes till 59 procent i den högre åldersgruppen, medan endast 12 procent konsumerade dessa mellan åldrarna 25 till 44 år.

Nyhetsrapportering på sociala medier

Om vi istället tittar på sociala medier som också ingår i mediekonsumtionen hittas många olika nyhetskanaler via olika grupper eller personer som hittas i flödet. Detta stämmer in väl för både Facebook och Instagram där de senaste händelserna sprids som en löpeld så fort användarna öppnar upp apparna i mobilen eller surfplattan.

Enligt undersökningar gjorda av Göteborgs universitet framkom det under 2019 att sociala medier dominerade medierapporteringen jämfört med dagstidningarna. Digitala tidningar uppgick endast till 4 procent av den dagliga tiden som vi lägger på nyhetsmedier medan sociala medier låg på hela 14 procent.

För att ge en liten bild av vilka sociala medier som används för nyhetsrapportering hittar du bland annat följande:

 • Twitter
 • Facebook
 • Instagram

Digitala tidningar

Många svenskar uppskattar digitala tidningar framför papperstidningarna, mycket tack vare att de finns tillgängliga i mobilen vart du än befinner dig. Nyheter går alltså att läsa när du pendlar eller befinner dig på annan ort, samt att du även kan hålla koll på svenska händelser när du semestrar utomlands tack vare Aftonbladet, Expressen och andra mediesajter.

Här nedan hittar du en liten lista på några av de mest kända digitala dagstidningarna i Sverige just nu, även om den inte innehåller samtliga alternativ:

 • Aftonbladet
 • Expressen
 • DN
 • SvD
 • Samhällsnytt

Strömmande medier

Även om dagstidningar är populära idag tittar vi också på direktsända nyheter via SVT Play, TV4 Play eller de digitala tv-kanalerna. Skillnaden med dessa är att du får en livs levande person som presenterar nyheterna, samt att det alltid finns filmade inslag av händelserna för dig som vill veta mer om vad som skett.

Om du vill ta en närmare titt på strömmande digitala medier har du exempelvis nedanstående alternativ att välja mellan:

 • SVT Play
 • TV4 Play
 • Nyhetsinslag via Aftonbladets webbtidning
 • Expressens Live TV