När vi söker efter svar på frågor är nätet en guldgruva, men det finns också nackdelar som du bör ta hänsyn till. En av de svåraste sakerna att verifiera är källorna, men särskilt när det kommer till oseriösa nyhetsmedier eller sådana som saknar en ansvarig utgivare.

Källkritik är viktigt av många anledningar, men tack vare sökmotorer kan du ändå hitta det mesta du är ute efter idag vilket öppnar upp helt nya möjligheter för oss svenskar. Skulle du behöva nya däck till din bil får du flera olika svar på detta, men detsamma gäller även för klädesplagg, märkesvaror, elektronik, biobiljettter, specialutgåvor av specifika varor och så vidare.

Om du istället är ute efter information om olika länder, hotell eller resor kan du få fram även detta via webbsidor som Booking, Hotels.com eller Agoda. Genom att läsa vidare presenterar vi dig med flertalet sökningar som sker lättare tack vare internet, men också hur du hittar konkret fakta som faktiskt stämmer.

Enkelt skaffa kreditkort på internet

Något som har blivit enklare än någonsin är tillgången till kreditkort online, men framförallt beställningarna som kan göras tack vare den stora mängden långivare och banker som erbjuder digitala tjänster idag.

Genom att beställa hem ett kreditkort kan du även få poäng som du kan använda för att lösa in rabatter, eller få unika fördelar som gäller vid resor. Du kan också utnyttja fördelaktiga valutapåväxlingar med vissa kort, eller ansöka om kort med mer fördelaktiga betalningsvillkor.

Det enda du behöver göra är att teckna ett avtal via ditt BankID, sedan skickas kortet till din folkbokföringsadress. I många fall får du också rabatterade årsavgifter, eller kort som är helt gratis att använda. Rabatterna du kan utnyttja gäller också i hundratals e-butiker världen över, samt att både reseförsäkringar och avbeställningsskydd är något som blivit praxis den senaste tiden.

Wikipedia

Är du ute efter ren och skär fakta kan sajten Wikipedia vara ett utmärkt alternativ, men något som kan vara värt att notera är att vem som helst kan ändra i texten. Det är därför alltid bra att titta på källhänvisningarna längst ned i artikeln för att försäkra dig om att innehållet är korrekt.

Wikipedia fungerar som ett slags globalt uppslagsverk där gemene man kan lägga till innehåll, medan den slutgiltiga kontrollen vilar hos administratörerna. För att sajten ska vara så seriös som möjligt har skaparna av Wikipedia själva bett sina läsare att vara uppmärksamma när de letar efter information hos dem.

Nyhetsmedier

I dagens digitala värld finns det enormt med tidningar, videosändnignar och kortare segment där du kan lära dig om din omvärld. Vi har också sett en god tillväxt bland de så kallade alternativa medierna i Sverige där nyhetsinslagen ofta har en särskild vinkling som motarbetar etablissemanget.

För att du ska försäkra dig om att innehållet stämmer bör du alltid se efter om du kan hitta en ansvarig utgivare som kommer få stå till svars om det som publicerats inte är korrekt. Det är även betydligt vanligare att medierna har politiska inriktingar vilket givetvis påverkar vinkeln i det som skrivs.